Forbrukslån til oppussing

Vurderer du å pusse opp hjemme? Kanskje har du et slitent bad eller gammelt kjøkken og ønsker fornyelse. Da kan det lønne seg å søke om et forbrukslån. Benytter du deg av en låneformidler kan du sende inn én søknad i stedet for mange. Låneformidleren sender søknaden din videre til alle bankene de samarbeider med.

Hvor mye forbrukslån kan du få

Å pusse opp kan være dyrt, og skal man finansiere det hele selv kan det ta lang tid å spare opp nok penger. Det er mulig å søke om lån til oppussing på mellom 25 000 og 500 000 kroner, men dette kan variere fra bank til bank. Hvor mye eller lite du får tildelt avhenger av din personlige økonomi og årslønn.

Du må selv vurdere hvor mye lån du trenger når du søker. Skal du for eksempel bare pusse opp et soverom, vil du ikke trenge så mye. Er det derimot snakk om badet eller kjøkkenet, vil du ha behov for et større lån. Du bør sjekke hva kostnadene på materialer, verktøy, inventar og eventuell innleid arbeidskraft vil komme på før du søker.

Hvis det er badet du ønsker å pusse opp, kan du lett få designet det nye badet og få et prisoverslag fra alle rørleggere i landet. Når du renoverer et bad lønner det seg å få profesjonelle til å gjøre det for deg, da får du garanti på at jobben er gjort skikkelig.

Innvilgelse av lån

Før bankene kan velge å innvilge og utbetale lån, må de gjennomføre en kredittvurdering av deg. Dette gjør de for å vurdere hvor stort lån de kan tilby deg, og til hvilken rente.

Din årslønn og økonomiske situasjon er det bankene ser på når de vurderer søknader om lån. Noen banker krever at du har over 250 000 i årslønn for å innvilge lån, mens andre kun krever 100 000 kroner. Enkelte banker har også et krav om at du har fylt 23 år og at du har hatt norsk statsborgerskap i minst 2 år.

Sender du inn en digital søknad hos en låneformidler kan du velge at alt du trenger å legge ved av informasjon blir hentet fra Skatteetaten. Da trenger du bare å dobbeltsjekke at informasjonen er korrekt, ettersom denne informasjonen kan være utdatert.

Effektiv og nominell rente

Dersom du mottar flere lånetilbud bør du sammenligne vilkårene og spesielt rentene for å finne ut hvilket tilbud som er best for deg og dine behov. Du må sjekke både den nominelle renten og den effektive renten.

Den nominelle renten er renten på et lån før renters renter og gebyrer er tatt med i beregningen. Denne renten vil alltid være lavere enn effektiv rente.

Den effektive renten forteller deg hva lånet faktisk vil koste. Det er påkrevd av finansavtaleloven at bankene oppgir den effektive renten på ethvert lån.

Ansvarlig søk og bruk av forbrukslån

Et forbrukslån har kortere nedbetalingstid og høyere renter enn andre typer lån. Oppussing er en god måte å bruke et lån på, da det øker verdien på boligen din. Dette vil gagne deg hvis du en dag tenker på å selge.

Du må vurdere hvor fort du kan nedbetale lånet før du godtar tilbud. Det kan være fristende å velge den lengste nedbetalingstiden, som har den laveste månedlige kostnaden. Dette bør du prøve å unngå, siden lånet blir dyrere jo lenger du betaler ned på det. Vurder din økonomiske situasjon og finn ut av hvor mye du maksimalt kan betale hver måned.

Hvor raskt kan jeg få innvilget lånet?

Digitale løsninger har gjort at søknadsprosessen går raskere enn før. Du kan noen ganger få svar innen 24 timer, men fra banken har innvilget lånet vil det gjerne ta 1-3 virkedager før pengene er registrert på din konto.