5 ting å tenke på før du søker om forbrukslån

Forbrukslån kan være en ideell løsning i flere situasjoner, men det er mye å tenke over før du sender inn en søknad. Tenke over hva lånet skal brukes til. Hvor snart kan du betale tilbake? Og hvor mye trenger du egentlig å låne? Her kommer en oversikt over hva du burde tenke på før du søker om det forbrukslånet.

Hva skal forbrukslånet brukes til?

Ikke ta opp lån fordi du har muligheten til det. Og ikke ta opp lån for å ha en buffer i tilfelle noe skulle skje. Før du søker om lån er det viktig å vite nøyaktig hva lånet skal gå til. Planlegger du å pusse opp boligen, trenger du å kjøpe nye hvitevarer og møbler til leiligheten? Eller planlegger dere en stor fellesferie med familien som kommer til å koste mye?

Forbrukslån kan brukes til det du selv måtte ønske, med unntak av pengespill og kjøp av bolig. Men selv om du kan, betyr ikke det at du må. Vit på forhånd hva pengene skal gå til, og ikke bruk lånet til noe annet. Har du penger igjen etter at oppussingen eller reisen er betalt for, gjør en ekstra innbetaling. Det sparer du penger på i form av lavere rentekostnader.

Hvor mye må du låne?

Et forbrukslån kan bli dyrt, spesielt om du har lang nedbetalingstid i kombinasjon med høye effektive renter. Før du søker om lån er det viktig å vite hva lånet skal gå til, og hvor mye du har behov for å låne.

Oppussing er et populært formål med forbrukslån, for oppussing kan bli ganske dyrt. Spesielt om du skal pusse opp rom som kjøkken og bad. Vit på forhånd hvor mye du trenger, og legg inn en buffer. Det er bedre å søke om mer enn du trenger og gjøre en ekstra innbetaling, enn å sitte med for lite og måtte ta opp et nytt lån.

Hvor lang nedbetalingstid trenger du?

Forbrukslån har såkalt fleksibel nedbetalingstid. Du velger selv hvor mange år du ønsker å bruke, opp til fem år, og kan også nedbetale lånet raskere. For å vurdere hvor lang nedbetalingstid du har behov for, få en oversikt over økonomien. Da ser du hvor mye du kan bruke på å nedbetale hver måned, og kan også vurdere nedbetalingstiden.

Kortere nedbetalingstid gir lavere totale kostnader, med høyere månedlige avdrag. Mens en lengre nedbetalingstid gir lavere månedlige beløp, men koster mer totalt sett. Det er anbefalt å velge den korteste nedbetalingstiden du kan håndtere over tid, og gjør ekstra innbetalinger hvis du kan.

Kan du betjene forbrukslånet?

Oversikt over økonomien er viktig å ha før du søker om lån. Med en oversikt ser du hvor mye du får inn hver måned, og hvor mye som går ut. Dette gir deg også en pekepinn på hva du kan låne, fem ganger din årlige inntekt, og hvor mye lån du kan betjene.

For å sjekke hva et forbrukslån vil koste kan du benytte deg av en lånekalkulator. Den viser deg hva du kan forvente av effektive renter, og hvor mye lånet koster både i måneden og totalt sett. Beløpet regnes ut i fra nedbetalingstiden, og varierer med kort og lang nedbetalingstid.

Hvilket forbrukslån er det beste?

Sammenlign alle lånetilbud før du signerer en avtale om forbrukslån. Dette kan du gjøre ved å sammenligne før du søker om lån, eller søke lån hos flere tilbydere. Når du sammenligner finner du frem til det lånet som tilbyr de beste vilkårene. Dette er knyttet spesielt opp mot renter og gebyrer, men også nedbetalingstid og totale kostnader.

Ikke velg det lånet som din personlige bank tilbyr bare fordi det er banken din. Velg det lånetilbudet som passer deg og din økonomi best. Og det tilbudet som du vet med sikkerhet at du kan betjene gjennom hele nedbetalingstiden.